Monitorizarea activităţii de evaluare

03.11.2013 22:06

Monitorizarea activităţii de evaluare desfășurată de membrii titulari și corporativi în anul 2012

17 Oct 2013
Monitorizarea activităţii de evaluare
desfășurată de membrii titulari și corporativi în anul 2012

 

În atenţia evaluatorilor autorizaţi, persoane fizice și persoane juridice

În cele ce urmează vă supunem atenţiei câteva aspecte deosebit de importante referitoare la activitatea de monitorizare și la obligaţia evaluatorilor autorizaţi de a transmite anual un raport de activitate pe baza căruia vor fi organizate inspecţiile pentru verificarea calităţii serviciilor de evaluare.

Vă rugăm să citiţi cu atenţie aceste informaţii și să completaţi formularele on-line corespunzătoare situaţiei în care vă regăsiţi. Vă atragem atenţia asupra faptului că formularele pot fi completate o singură dată.

 

Despre monitorizare și importanţa sa

În conformitate cu art. 5 alin. 1 lit. d) și f) din O.G. 24/2011 aprobată prin Legea 99/2013 cu modificările ulterioare, Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România: ”monitorizează aplicarea în desfăşurarea activităţii de evaluare a evaluatorilor autorizaţi a standardelor de evaluare adoptate de aceasta si monitorizează respectarea regulilor şi principiilor deontologice care guvernează activitatea evaluatorilor autorizaţi.”

Monitorizarea are un caracter preventiv, scopul său fiind acela de a asigura un nivel ridicat al serviciilor de evaluare și având ca sferă de cuprindere politicile și procedurile implementate de evaluatorii autorizaţi pentru respectarea cerinţelor standardelor de evaluare adoptate de ANEVAR, a principiilor etice fundamentale ale profesiei.

 

Cum se desfășoară raportarea în vederea monitorizării

În acest sens, anual, toţi membrii titulari activi precum și membrii corporativi, înscriși în Tabloul Asociaţiei, au obligaţia de a furniza informaţii referitoare la activitatea de evaluare desfășurată în cursul anului precedent. Anul acesta, raportarea va avea ca perioadă de referinţă serviciile de evaluare prestate de membrii titulari și corporativi în cursul anului 2012, începând de la data de 01.01.2012 și se va desfășura conform următoarelor instrucţiuni:

  • Membrii titulari care nu au desfășurat în cursul anului 2012 activitate de evaluare a bunurilor, nu au elaborat sau nu au participat la elaborarea de rapoarte de evaluare vor completa o declaraţie on-line – Anexa 1

  • Membrii titulari care au desfășurat în cursul anului 2012 activitate de evaluare a bunurilor exclusiv ca angajaţi sau colaboratori ai unor societăţi comerciale vor completa chestionarul on-line - Anexa 2

  • Membrii titulari care au desfășurat în cursul anului 2012 activitatea de evaluare în nume propriu sau în nume propriu și în regim de colaborator (subcontractor) sau în alte forme, vor completa chestionarul on-line - Anexa 3

  • Membrii corporativi care au desfășurat în cursul anului 2012 activitatea de evaluare a bunurilor vor completa chestionarul on-line prevăzut în Anexa 4.

După completarea acestor formulare, veţi primi automat prin email (la adresa comunicată în formularul on-line) un document în format .pdf reprezentând raportul completat de dumneavoastră. Vă rugăm să tipăriţi acest document, pe care îl veţi păstra pentru referinţe ulterioare, cu semnătură și parafă în cazul membrilor titulari, respectiv cu semnătura reprezentantului legal și ștampila persoanei juridice, în cazul membrilor corporativi. 

În cursul inspecţiei pentru verificarea calităţii serviciilor de evaluare, echipa de inspectori va solicita documentul original, pentru a fi comparat cu informaţiile declarate în chestionarul on-line, prezentarea sau neprezentarea lui la inspecţie fiind corespunzător notată în fişa  cu obiectivele inspecţiei.

Toate rapoartele anuale de activitate, începând cu anul 2012 şi până la inspecţia programată de către Departamentul de Verificare şi Monitorizare, vor fi păstrate şi prezentate la inspecţie de către fiecare membru ANEVAR, ştiut fiind faptul că se monitorizează activitatea de evaluare a anilor precedenţi, dar nu mai mult de 5 ani anteriori.